IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

luni, 13 februarie 2017

Depresia si tratamente


AUTOASISTENTA SI TERAPIA:

*Se recomanda activitati sociale, prezenta in societate, alaturi de familie, prieteni, cunostinte.
*Persoana depresiva trebuie sa iasa din starea de interiorizare, sa se deschida, sa-si descarce sufletul, sa vorbeasca despre problemele pe care le are. Se recomanda participarea la terapia in grup.
*Se recomanda participarea la activitati noi, interesante, care sa ocupe mult din timpul liber al persoanei depresive, activitati care sa ofere satisfactie si placere.
*Trebuie sa se practice autosugestia, inlaturarea ideii de inutilitate, a sentimentului de parasire a persoanei de catre cei dragi, apropiati sufleteste, a sentimentului de singuratate.
*Este bine sa se caute noi prietenii, noi relatii de suflet sau colegi de munca, sa se reintegreze in societate.
*Daca este posibil, sa se practice yoga, sau exercitii respiratorii, de relaxare, plimbari in aer liber.
*Trebuie sa se elimine sursa de radiatii care a afectat starea depresiva.
*In cazul tulburarilor metabolice, se trece la schimbarea alimentatiei. Se recomanda alimentele bogate in vitamine, minerale, saruri.
*Sa se faca clisme, pentru eliminarea toxinelor.
*Se fac dusuri reci, bai alternative, dus scotian, frectii cu otet de mere, aromoterapie.
*Se beau ceaiuri din plante ca: valeriana, sunatoarea, lavanda, rosmarinul, menta.
*Se aplica uleiuri esentiale din menta, portocal, lemn de santal.
*Se fac bai de sezut cu ceai din coada calului, sunatoare, limba mielului.

STRESUL


Stresul se recunoaste prin neastampar, stare de neliniste, senzatie neintrerupta de agitatie, dorinta de a incepe multe lucruri, dar care nu se finalizeaza, anxietate, depresie, indrazneala neobisnuita, agresivitate, nerabdare, senzatia de vinovatie in momentele cand nu exista activitate, un interes scazut pentru propriul aspect, alimentatie intamplatoare, culcatul la ore tarzii, cu un somn neodihnitor.

Simptomele fizice: inceput de ulcer, hipertensiune, cefalee, trezirea dimineata intr-o stare de disconfort, lipsa de relaxare,
tahicardie, greata, foame nevrotica, transpiratie abundenta, caderea parului.

La nivel cognitiv: dificultate de concentrare, memorie labila, distragerea usoara a atentiei, diminuarea productivitatii, ineficienta in orice actiune.

Evenimentele care pot produce aparitia stresului sunt: moartea unei persoane apropiate, divortul, insuccesul profesional, mutarea din localitate, la alta adresa, la un alt serviciu, aparitia unor boli grave, efectuarea unei munci monotone, hiperactivitatea, asumarea unor responsabilitati prea mari.

SOMNUL


Pe langa nutritie, digestie, respiratie, un alt pilon al sanatatii este somnul. in timpul somnului, organismul "isi incarca bateriile", principalele functii au loc intr-un ritm scazut, astfel incat acesta sa se refaca, adica se regenereaza din punct de vedere psihic si fizic. Nevoia de somn este diferita de la o persoana la alta; unele persoane au nevoie de 6 ore de somn, altele de 8 ore sau mai mult. La persoanele de varsta a treia nevoia de somn este mai scazuta. Multe persoane se confrunta cu dificultatea de a adormi, sau de a avea un somn neintrerupt pe toata durata noptii. Oricine se simte odihnit, plin de elan, vioi la desteptare, chiar daca s-a trezit pe timpul noptii sau nu a dormit 8 ore, nu sufera de insomnie. Importanta este calitatea somnului, nu cantitatea.

RECOMANDĂRI PENTRU UN SOMN ODIHNITOR:

*Camera unde se doarme sa fie curata, bine aerisita, cu o temperatura medie, fara zgomote puternice.
*O ora de somn intre orele 20-24 este egala cu 2 ore de somn dupa ora 24.
*Se vor evita mancarurile grele, cu condimente, care se digera greu, excitantele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, mai ales seara.
*Înainte de culcare se face un dus rece, sau se aplica mantaua spaniola, se fac exercitii respiratorii si de relaxare.
*Se evita a se consuma alimente care contin noradrenalina si dopamina, cu efect excitant, care intarzie adormirea.
*Se va consuma peste, orez, paine integrala, legume uscate, banane, care cresc concentratia de acid animat (precursor al serotoninei) si care stabilizeaza buna dispozitie, calmeaza somnul.
*Se evita a se consuma seara carne, oua, maioneza, condimente, paste fainoase, cartofi prajiti.

OBOSEALA


Participa meridianul vasului guvernator cu punctul TM13 - tonifiere si punctul G36 al meridianului stomacului - tonifiere. Oboseala este o suferinta pe care organismul o percepe ca un semnal de alarma, pentru remedierea ei.

Simptomele sunt: scaderea atentiei, intarzierea reflexelor, scaderea randamentului la locul de munca, stare de disconfort generala,
slabiciune.

Ea poate fi trecatoare, ca urmare a unui efort fizic sau intelectual intens si dispare dupa un somn de cel putin 8 ore, sau poate fi ca urmare a unei boli ca: tuberculoza, cancerul, hepatita, astenia. Medicul va oferi o grila de medicatie specifica bolnavului, din care nu trebuie sa lipseasca un program de lucru rational, intercalat cu pauze, cu exercitii fizice usoare, de relaxare, un dus reconfortant, plimbari in aer.

INSOMNIA


Omul nu poate trai fara somn; daca trec mai mult de 11 zile fara somn, moare.

Medicina traditionala da o explicatie la dereglarile de somn: intre ritmul incet de scurgere al energiilor YIN si YANG din Univers, se produce un decalaj, care perturba ritmicitatea somnului. Fiecarui individ ii sunt necesare 8 ore de somn zilnic.

O insomnie se manifesta fie prin reducerea orelor de somn (1-3 ore pe noapte), fie prin imposibilitatea de a dormi. Ea se produce datorita consumului abuziv de cafea, alcool, tutun, medicamente stimulente, datorita vietii sedentare, a alimentatiei irationale etc. Mai poate apare ca urmare a unor boli de plamani, inima, stomac, nervoase. Tratamentul se face de catre medicul specialist, dar se impune si un mod de viata rational, culcatul la ore fixe, intro camera aerisita, cu capul spre directia nord, astfel ca energia YIN sa fie dirijata spre cap. Se pot masa punctele PC6, PC7 - dispersie.

PERSOANELE DEPRESIVE


Cele mai afectate sunt persoanele in varsta, femeile intre 30- 40 de ani, persoanele care au suferit pierderi (moartea cuiva apropiat), care au divortat, au pierdut locul de munca, bani sau alte bunuri (din cauza unui incendiu, cutremur de pamant sau inundatie), au starea de angoasa, au teama de a nu fi abandonate, au frica de moarte datorita varstei sau a unei boli grave, sau care sufera de o boala cronica (reumatismul, diabetul). Se manifesta printr-un sentiment de vid, de absurditate, care poate duce la resemnare sau la dorinta de a se sinucide. La unele persoane, mai ales la femei, starea depresiva se manifesta ca o lipsa a constiintei de sine, a sentimentului propriei valori, la care se adauga frica de esec, complexul de inferioritate, sentimenul vinovatiei.

Starile depresive pot fi declansate de tulburari hormonale sau metabolice, de depunerea metalelor grele in creier, ca si de radiatiile atmosferice, cosmice, terestre, termice. Persoanele depresive isi interiorizeaza sentimentele negative in loc sa se descarce de ele. Alte simptome care apar in starile depresive sunt: diareea, constipatia, tulburarile digestive, respiratorii, circulatorii, migrena.

REFLEXOTERAPIE:
in acest caz se maseaza punctele TM19 - dispersie, VF8 - dispersie, situat la 1 CUN deasupra marginii superioare a urechii, VU2 - dispersie, situat la extremitatea interna a sprancenelor, TF23 - dispersie pe meridianul "trei focare", situat in scobitura din fata .

STAREA DE NERVOZITATE


Persoana suferinda de nervozitate se manifesta prin neliniste, hipersensibilitate, surexcitare. Sunt persoane predispuse natural acestei stari, care, prin autocontrol, autosugestie si un mod de viata rational, poate fi atenuata. Stresul permanent, ambitia nemasurata, epuizarea fizica si intelectuala, surmenajul, zgomotele, mediul ambiant daunator, conflictele psiho-sociale nerezolvate, favorizeaza tulburarile nervoase.

Fenomenele care le insotesc sunt: crampele la stomac, constipatia sau diareea, hipertensiunea, palpitatiile, ametelile.

Poate avea si cauze hormonale cum ar fi pubertatea, menopauza, andropauza, sau poate fi provocata de consumul in exces a substantelor excitante (alcool, cafea, tutun, alte substante excitante ale sistemului nervos).

PREVENIREA SI TRATAMENTUL NATURIST:

*Evitarea starilor conflictuale, a stresului, a eforturilor epuizante fizice sau intelectuale.
*Se recomanda plimbari in aer liber, exercitii usoare de relaxare.
*Se trece la alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, bogata in vitamine si minerale.
*Se fac spalari cu otet de mere, bai de sezut cu ceai din sunatoare.
*Seara, inainte de culcare, se bea cu inghitituri mici lapte cald, cu miere.
*Se beau ceaiuri din plante ca: musetel, conuri de hamei, pelin, roinita, maghiran, talpa gastii, tei, valeriana, sunatoare, tataneasa, nalba mare.
*Se fac frectii cu ulei din pin, roinita, portocal, lemn de santal, sau inhalatii in baia de aburi.
*Ca preparate naturale se recomanda paducelul si macul in capsule gelatinoase.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu