IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

duminică, 12 februarie 2017

81.Scoruşul de munte(Sorbus aucuparia)


Cunoscut şi sub numele de frasinul de munte sau lemnul Vrăjitoarelor, acesta are ciorchini de flori albe primăvara şi fructe de un roşu aprins toamna, când frunzele prind o culoare roşiatică. Fructele de scoruş, bogate în vitamina C , pot fi folosite la tarte, pot fi fermentate în vin, distilate în spirt. Seminţele trebuie să fie îndepărtate deoarece conţin acid cianhidric şi sunt considerate otrăvitoare. Scoruşul este folosit împotrivă vrăjilor.
Scoruşul de munte este rudă apropiată cu Sorbus americana şi poate fi utilizat în acelaşi mod. Din scoarţa de scoruş se face un decoct pentru diaree şi pentru spălăturile vaginale - se fierb la foc mic 2 linguriţe de scoarţă la o cană de apă timp de 20 de minute. Din scoarţă se mai face şi tinctură - se pune în alcool timp de 8 zile - tinctura de scoruş de munte este folosită pentru a trata febra.
Fructele sale sunt culese la maturitate, se usucă şi pot fi puse în gem sau făcute ceai. Fructele de scoruş, foarte bogate în vitamina C, sunt utile pentru durerile de gât şi amigdalită. Luaţi o linguriţă de suc din boabe proaspete sau un sfert de cană de ceai făcut prin fierberea unei lingurţe de fructe la o cană de apă, timp de 20 de minute, la foc mic. Vechii galezi din aceste fructe au făcut un soi de bere.
Părţi folosite: fructele.
Utilizări magice: se spune despre scoruş că vine din ţara zânelor şi ca atare este un copac magic folosit pentru baghete, amulete şi ritualuri. Baghetele sunt pentru cunoaştere, localizarea metalelor şi pentru divinaţii. Toate părţile copacului sunt sacre. Crenguţele de scoruş ajută la găsirea apei. Focul făcut din lemn de scoruş convoacă spiritele, iar mirosul frunzelor şi al fructelor este folosit în divinaţii.
Se creşte pe lângă casă pentru protecţie. Dacă purtaţi lemn de scoruş, acesta vă va ajuta să vă amplificaţi puterile psihice, iar luat în călătorii, vă va feri de furtuni şi accidente, păstrat în casă fereşte de trăsnete şi pus pe un mormânt, păstrează locul nebântuit. Purtaţi o cruciuliţă mică din lemn de scoruş pentru protecţie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu