IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

miercuri, 1 februarie 2017

14. Cinci degete(Potentilla reptans)


Denumită şi iarba cu cinci degete, târâtoarea cu cinci degete sau iarba cu cinci frunze. Rădăcina acestei plante era gătită de către celţi şi nativii americani ca şi legumă. Planta proaspătă aplicată în zona gâtului ameliorează durerea. Un decoct de rădăcină este folosit în cremele anti-rid, iar spălarea cu acest decoct reduce roşeaţa pielii, pistruii şi arsurile solare.
Rădăcina sub formă de praf şi frunzele sunt folosite pentru a opri hemoragia internă. Pulberea este un bun astringent pentru aftele bucale şi tratează diareea. Luată cu miere de albine, ameliorează durerile de gât, tusea şi febra. Luaţi câte un sfert sau jumătate de linguriţă pe zi sau între 20-40 picături de tinctură. Frunzele pot fi făcute ceai - 2 linguriţe la o cana de apă, fierte timp de 20 de minute la foc mic, sau se fierb 30 de grame de rădăcină la o cană şi jumătate de apă tot timp de 20 de minute. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.
Părţi folosite: rădăcina şi frunzele.
Utilizări magice: infuzia se utilizează în băile ritualice şi în ritualurile de purificare. Planta conferă elocvenţă şi protecţie celui care o foloseşte. Cele cinci petale simbolizează iubirea, înţelepciunea, puterea, sănătatea şi abundenţa. Găuriţi un ou, scoateţi conţinutul din el şi umpleţi-l cu planta cinci degete, acoperiţi gaura la loc - casa şi proprietatea vă vor fi protejate. Se fac băi în infuzie la fiecare 7 zile pentru a îndepărta influenţele negative.
Se mai foloseşte pentru prosperitate, epurare, putere, inspiraţie, vindecare, pentru divinaţia viselor. Se atârnă la uşă pentru protecţie şi se pun în săculeţi protectori.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu