Creşte în colonii de mai multe plante alcătuind adevărate bariere. Bogate în vitamina A, C, K, fier, magneziu, potasiu, fosfor, urzicile sunt recomandate a fi consumate în anemii deoarece ajută la creşterea vitalităţii organismului. Conţinutul de vitamina K din frunze recomandă urzica în tratarea hemoragiilor uşoare, fiind homeostatică. Având proprietăţi diuretice, astringente şi antialergice, această plantă se poate folosi în tratarea cistitelor, eliminarea apei din organism, artrite şi eczeme. Urzica este un aliment. Preparatele de urzici sunt foarte gustose şi hrănitoare. Urzica este răspândită pe tot globul. Proprietăţile ei în domeniul medical sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Ruşii o foloseau împotriva răcelilor şi a reumatismului, în timpul saunelor, cei suferinzi, suportând adevărate bătăi cu urzică. Principiile active din plantă acţionează în foarte multe direcţii, inclusiv în domeniul cosmeticii. Combate tusea, diareea şi stările inflamatorii. Buruiana elimină stările de anemie şi provoacă scăderea glucozei în sânge, favorizează eliminarea acidului uric prin rinichi. Urzica aduce energie vitală dinamică în corp ajutându-i pe cei care îşi plâng soarta, întărind planul emoţional şi ajutând fiinţa să acţioneze.
Părţi folosite: frunzele, rădăcinile, seminţele şi tulpinele. Vara şi toamna se pot strânge frunzele tinere şi tulpinile cu frunze. Acestea se usucă la umbră, în strat subţire. Rădăcinile se recoltează toamna târziu, iar seminţele la maturarea lor completă.
Utilizări: urzica este recomandată în tratamentul hemoroizilor, diareei, dismenoreei, hemoragiilor uterine, bronşite, diabet, în general pentru eliminarea toxinelor din corp. Se consumă 2-3 căni de infuzie pe zi sau 2-3 linguriţe de suc proaspăt. Seminţele de urzică sunt excelente tonice generale. Seminţele se pot utiliza în tratamentul enurezisului, o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe amestecat cu o lingură de miere de albine, consumate înainte de culcare.În tratamentul ulcerului varicos şi reumatismului se pot face băi locale sau aplica cataplasme cu infuzie concentrată.Tot cu infuzie concentrată se pot face spălări ale rănilor grăbind cicatrizarea lor. În cosmetică urzica tonifiază părul, combate mătreaţa şi seboreea. Se fac spălări ale părului cu infuzie concentrată de plantă sau se prepară decoct din rădăcini, tulpini şi frunze, clătindu-se părul cu acest decoct care este un tonic capilar.Chiar şi în vopsitorie, urzica are întrebuinţări vopsind firele naturale în nuanţe de galben.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu