IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

miercuri, 1 februarie 2017

11. Chimenul(Carum carvi)


Este o plantă bienală rezistentă cu frunze tăiate uşor, inflorescenţă cu flori mici pe la mijlocul verii şi capsule care conţin două seminţe înguste curbate. Seminţele sunt un condiment popular, în special în Europa Centrală. Ele sporesc gustul gulaşului, al verzei acre, a brânzei şi murăturilor, şi se adaugă atunci când faceţi varză călită, pentru a reduce mirosul. Mai mult, seminţele de chimen aromatizează pâinea şi unele prăjituri, şi sunt consumate crude sau confiate cu zahăr, după o masă picantă. Ele îndulcesc respiraţia şi ajută la digestie. Frunzele tocate se adaugă la supe şi salate, iar rădăcina este gătită ca o legumă.
Seminţele sunt antiseptice şi un eficient vermifug. Acestea au fost folosite la gătit încă din Epoca de Piatră. Seminţele sub formă de praf sunt luate în doze de un sfert de linguriţă pentru a îmbunătăţi digestia şi pentru a elimina gazele. Ceaiul de chimen ameliorează crampele menstruale, mai mult, ajută la creşterea naturală a sânilor. De la o picătură la patru de ulei esenţial de chimen vă va ajuta la digestie. Pentru bebeluşii cu colici, înmuiaţi aproximativ 30 de grame de seminţe în jumătate de litru de apă rece şi lăsaţi timp de 6 ore. Doza este de 1 până la 3 linguriţe pe zi, sau puteţi fierbe 3 linguriţe de seminţe în jumătate de cană de lapte pentru câteva minute, apoi lăsaţi timp de 10 minute să se infuzeze. Seminţele sub formă de praf sunt umezite pentru a face o cataplasmă pentru vânătăi şi pentru durerile de urechi.
Părţi folosite: seminţe, frunze, rădăcină şi ulei esenţial de chimen
Utilizări magice: chimenul este adesea adăugat în poţiunile pentru dragoste pentru a-i păstra pe iubiţi fideli. Seminţele sunt puse în păpuşi şi folosite în vrăji pentru a găsi partenerul cuiva. De asemenea, ele sunt puse la copt în pâine sau prăjituri pentru a trezi pofta, senzualitatea. Puneţi câteva seminţe în tortul de nuntă sau aruncă spre mire şi mireasă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu