Cunoscută şi sub numele de Regina luncii, rădăcina pietrişului sau dulceaţa câmpiei, una dintre cele 3 plante sacre ale druizilor, alături de mentă şi verbină, această plantă are tulpina dreaptă cu frunze parfumate şi divizate, cu o inflorescenţă de flori parfumate precum crema de migdale. Tulpinile pot creşte destul de înalte şi uneori sunt violet. Frunzele miros ca migdalele, iar florile dau o aromă de migdale băuturilor, vinurilor din plante medicinale, gemurilor şi compoturilor.
Florile uscate parfumează lenjeriile şi sunt un tonic astringent al pielii. Bobocii de flori conţin acid salicilic, un produs chimic din care aspirina a fost sintetizat (însă nu de la FIlipendula, ci de la Spirea), dar planta ca un întreg este mult mai blândă pentru stomac. Ceaiul din flori de creţuşcă este folosit pentru ulcerele de stomac şi durerile de cap, ca un diuretic antiseptic, pentru răceli febrile, diaree şi arsuri la stomac. Florile se fierb în vin la foc mic pentru a trata depresiile. Florile proaspete, puse în ceai, ajută în procesul de transpiraţie. Se pun 2 linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă şi se lasă să stea 20 de minute. Se bea câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. Apa distilată de flori se foloseşte pentru spălarea ochilor în caz de arsuri şi mâncărimi.
Creţuşca este un tratament clasic pentru diaree, în special în cazul copiilor. Frunzele de creţuşcă se adaugă în vin pentru a aduce o "inimă veselă" celor ce-l beau, vin care este folosit în tratarea depresiei. Creţuşca conţine salicilat de metil, motiv pentru care planta
este indicată pentru reumatim şi gripe. Este un bun astringent, ajută la digestie, are proprietăţi diuretice care ajută în cazul edemului. Ceaiul mai este folosit pentru infecţii ale tractului respirator, gută şi artrită. Poate ajuta în cazul problemelor vezicii urinare şi a rinichilor, în caz de epilepsie şi rabie.
Întreaga plantă este folosită - rădăcinile, florile, frunzele - rădăcina este utilă în caz de febră. Pentru a pregăti rădăcina, fierbeţi 2 linguri de rădăcină uscată într-o cană de apă timp de 20 de minute. Se bea câte o ceaşcă pe zi.
Creţuşca a fost una din plantele favorite ale reginei Elisabeta I - erau presărate în jurul castelului.
Părţi folosite: rădăcina, frunzele şi florile.
Utilizări magice: creţuşca, menta de apă şi verbina au fost cele trei plante sacre ale druizilor. Creţuşca este o plantă a lui Jupiter şi este utilă în ritualurile de dragoste. Se utilizează pentru a decora spaţiul pentru ritualuri, iar petalele uscate se pun în amestecurile de dragoste. Se presară în casă pentru a menţine pacea. Florile proapete ar trebui incluse în buchetul miresei.
Aromoterapie: uleiul esenţial de creţuşcă poate fi folosit ca un tratament de auto-ajutor, se aplică la nivelul articulaţiilor şi muşchilor acolo unde este necesar de cel puţin două ori pe zi. Uleiul este de asemenea ideal pentru masajul sportiv şi masajul ca remediu. Câteva picături pot fi adăugate în apa de baie pentru un tratament corporal complet.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu