IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

miercuri, 8 februarie 2017

32. Gălbenelele(Calendula officinalis)


Plantă sacră, numită şi filnicică sau mireasa Soarelui. Această plantă perenă veselă are frunze păroase şi flori ca nişte margarete aurii-portocalii. Frunzele sunt adăugate la salate şi garniturile de flori dau culoare orezului şi mâncărurilor cu peşte. Gălbenelele sunt antiseptice, antifungice, conţin hormoni şi precursori ai vitaminei A. Uleiul esenţial este extras din petale, însă este scump.
Florile sunt un bun agent de vindecare. Adăugate la cataplasme şi unguente, au un efect de grăbire a vindecării rănilor şi a leziunilor nervilor. Infuzia de gălbenele se administrează pentru problemele intestinale, pentru curăţarea limfei şi a sângelui. Utilă în caz de febră, planta poate fi folosită în stare proaspătă, uscată sau sub formă de tinctură. Pentru ceai, se adaugă 2 linguriţe de flori la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze pentru 20 de minute - se bea întreaga cană pe tot parcursul zilei, câte o înghiţitură. Pentru tinctură, se iau între 5 şi 20 de picături de 4 ori pe zi.
Părţi folosite: flori şi frunze
Utilizări magice: cunoscută ca şi "mireasa verii", planta galbenă întruchipează focul soarelui şi virtutea susţinătoare a vieţii. În cazul în care aveţi probleme cu instanţa, se poartă cu sine pentru a primi un verdict favorabil. Se pune în saltea pentru a avea vise profetice. Planta se culege atunci când e soarele la amiază. Adăugate la apa de baie, florile ajută la câştigarea respectului şi admiraţiei din partea celorlalţi. Ghirlandele din flori de gălbenele înşirate pe la uşi opresc răul să intre în casă. Se utilizează pentru ritualuri de căsătorie, dragoste, ritualul de divinaţie, pentru protecţie, puteri psihice.
Aromoterapie: uleiul esenţial de gălbenele este util pentru pielea sensibilă, pentru pielea uscată, pentru arsuri, iritaţii ale pielii, inflamaţii, cicatrici şi răni. Uleiul esenţial de gălbenele este antiseptic, antifungic, antiinflamator, antibacterial. Desoeri uleiul esenţial este folosit ca bază pentru loţiuni, creme, produse cosmetice şi unguente pe bază de ierburi.
Cum se extrage uleiul esenţial de gălbenele? Din gălbenele, uleiul este extras prin distilare cu vapori. Pentru a obţine ulei de gălbenele, petalele de gălbenele sunt înmuiate în ulei, de preferinţă ulei de măsline. Petalele de flori de gălbenele sunt infuzate cu uleiul de măsline în baie de aburi. Uleiul care rămâne deasupra atunci când procesul de distilare este complet este ulei de gălbenele. Acest ulei ar trebui să aibă o culoare portocalie aurie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu