IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

duminică, 12 februarie 2017

76.Rozmarinul(Rosmarinus officinalis)


Frunzele de rozmarin sunt folosite de foarte multă vreme datorită aromei speciale, fiind utilizate mai ales în felurile de mâncare italiană, la cartofi, alături de crustacee, carne de porc şi cea de miel. Frunzele antiseptice şi antioxidante ajută la păstrarea produselor alimentare, la digerarea grăsimii şi au fost adăugate în mai mulţi compuşi pentru slăbire. Florile de rozmarin pot fi folosite în stare proaspătă ca şi garnitură sau cristalizate pentru decor. Apa distilată de flori se foloseşte pentru calmarea ochilor iritaţi.
Frunzele şi florile stimulează ficatul şi digestia, motiv pentru care sunt folosite în cazul migrenelor asociate cu problemele de stomac şi ficat. Rozmarinul creşte circulaţia şi ridică uşor tensiunea arterială. Pentru ceai, puneţi 2 linguriţe de vârfuri înflorite uscate într-o cană de apă fiartă şi lăsaţi timp de 20 de minute. Se consumă câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. Ceaiul mai este folosit şi ca apă de gură pentru respiraţia urât mirositoare.
Rozmarinul se mai foloseşte şi în unguente pentru eczeme şi răni. De beneficiile uleiului de rozmarin se bucură stomacul şi nervii. Puneţi rozmarin în vin alb şi lăsaţi să stea timp de o săptămână, după care strecuraţi - mai apoi folosiţi acest vin pentru a frecţiona membrele paralizate. Consumat intern, acest vin linişteşte inima şi stimulează rinichii, creierul şi sistemul nervos. Ceaiul de rozmarin ameliorează starea de depresie. Rozmarinul şi potbalul sunt plante care se fumează pentru a ameliora condiţiile pulmonare şi astm.
Atenţie! atunci când rozmarinul este consumat sub formă de ceai, nu trebuie să depăşiţi doza zilnică de o cană pe zi, deoarece supradozajul poate provoca intoxicaţii mortale.
Părţi folosite: frunze şi flori
Utilizări magice: "orice casă în care rozmarinul creşte, este o casă pe care stăpâna o conduce". Rozmarinul este ars pentru vibraţiile puternice de curăţare şi purificare pe care le emite, pentru vindecare, pentru a induce o stare de somn, pentru menţinerea tinereţii, pentru a aduce iubire şi a spori puterile intelectuale. Infuzia de rozmarin este folosită pentru spălarea mâinilor înainte de începerea unui ritual de vindecare, iar frunzele amestecate cu boabe de ienupăr sunt arse în camerele bolnavilor pentru vindecare. De multe ori este folosit ca substitut pentru tămâie.
Aromoterapie: uleiul esenţial de rozmarin este folosit în cazurile de acnee, dermatită, eczeme, păduchi, retenţie de apă, scabie, gută, dureri musculare, palpitaţii, nevralgii, circulaţie deficitară, varicelă, reumatism, astm, tuse convulsivă, bronşită, colită, dispepsie, flatulenţă, tulburări hepatice, icter, leucoree, dismenoree, răceală şi gripă, dureri de cap, infecţii, epuizare nervoasă, hipotensiune arterială, condiţii legate de stres. Efect: stimulant (nervos şi mental), analgezic, tonic, restaurativ, răcoritor, de consolidare, de protecţie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu