Ia adeseori proportii epidemice, mai ales in timpul verii, ca urmare a consumului de fructe nespalate, alimente fermentate, apa din surse infectate. Este o maladie bacteriana sau parazitara, care se manifesta prin diaree puternica. Foarte frecventa in zonele rurale, ea se tamaduieste cu leacuri populare verificate de generatii intregi de vindecatori. In Siberia, cand dizenteria lua proportii, erau folosite urmatoarele metode:
* Terapia cu mere. Se incepe cu o clisma cu infuzie de musetel si un post complet de 24 de ore. Apoi, in decursul urmatoarelor 24 de ore, pacientului i se administreaza, la fiecare 4 ore, 2 mere curatate de coaja si date prin razatoare. In total, 12 mere. Nu se consuma nici un alt fel de aliment. La nevoie, se repeta cura inca 24 de ore. Dar repetarea a fost rareori necesara.
* Permanganat de potasiu. Un bun remediu in vindecarea dizenteriei era o solutie slaba de permanganat de potasiu. Practicienii populari aveau intotdeauna un stoc la indemana. Solutia indicata avea culoarea roz aprins (nu rosie sau violeta) si se obtinea prin 1-2 cristale mici, puse intr-un pahar cu apa calda.
Doza: 2 pahare pe zi, dimineata si seara. In acelasi timp, se recomanda si o clisma cu aceeasi solutie. Deseori, se ajungea la rezultate bune dupa 2-3 zile.
Un lucru important era dizolvarea completa a cristalelor, solutia fiind strecurata printr-un tifon.
* Ciresata. Un sfert de kilogram de cirese proaspete se puneau in 3/4 litri vin rosu, pastrat la loc cald sau la soare, cel putin 2 zile.
Doza: un pahar mic de vin, de trei ori pe zi. (Doza pentru copii era de un degetar.) Acesta era considerat un excelent medicament profilactic in timpul epidemiei.
* Apa calda cu sare. Intr-un pahar cu apa calda se punea o lingura de sare. Se amesteca pana la dizolvarea completa. Bolnavul lua o lingura de solutie, apoi nu mai manca si nu mai bea nimic, 24 de ore. (Cristalele nedizolvate se asezau la fundul paharului.) O zi de tratament era deseori suficienta. Mii de soldati rusi au fost tratati astfel, in timpul primului razboi mondial (1914-1918).
* Paine neagra prajita si prefacuta in scrum. Se pune o lingurita de scrum intr-un pahar de vin rosu, o data pe zi. Se repeta cura daca mai este necesar.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu