Se obtine in principal din taratele de grau, adica din coaja boabelor de grau, care este extrem de bogata in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), in calciu si magneziu, precum si in oligoelemente, cum ar fi zincul sau seleniul. Adaugati la aceasta colectie de vitamine si minerale faptul ca borsul dobandeste in urma procesului de fermentatie si o serie de acizi organici si de enzime, si veti obtine un tablou complet al acestui remediu, care este un adevarat elixir pentru intregul organism. In mod traditional, in medicina populara romaneasca, borsul - foarte putine alte natiuni europene il cunosc - era folosit ca remediu de "prim ajutor" pentru o sumedenie de "neplaceri" care apareau la vreme de sarbatoare. Neplaceri la fel de actuale si in vremurile de azi, pe care le puteti combate dupa urmatorul program:
Betia - borsul are proprietatea - greu de explicat de medicina moderna - de a trezi din betie. O doza-soc de doi litri de bors, bauta pe parcursul a una-doua ore, reda acuitatea simturilor, ajuta la redobandirea echilibrului, duce la recapatarea in buna masura a capacitatii de a judeca.
Mahmureala - este eliminata consumand dimineata un litru de bors si apoi, pe parcursul zilei, band bors in loc de apa. Pentru o mai mare eficienta a tratamentului, se va manca pe parcursul zilei respective ceva mai des, insa in portii mici, iar inainte de fiecare masa, se va consuma obligatoriu bors.
Migrena - apare adesea in timpul sarbatorilor, din cauza excesului de hrana si/sau de bautura, din cauza statului prelungit in casa, ori din cauza reactivarii unor probleme biliare etc. Practic, s-a constatat ca durerile de cap insotite de greata sau vertij cedeaza daca bem pe parcursul unei zile un litru de bors. Asociati acestei terapii si cateva frictionari usoare cu otet de mere pe tample si iesiti neaparat cate doua ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Glicemia crescuta - este un fenomen care apare frecvent de sarbatori, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicatiile specifice diabetului, poate fi combatuta cu doua remedii traditionale: bors si ceapa cruda. Daca aveti probleme cu glicemia, consumati mari cantitati din cele doua alimente pe timpul sarbatorilor.
Durerile de ficat si de bila - se bea pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa, cate o cana de bors. In medicina populara romaneasca, pentru o mai mare eficienta, se punea in cana de bors si putin praf de pelin.
Pentru a slabi rapid - se face un tratament pe cat de putin complicat, pe atat de eficient: zilnic, vreme de o saptamana, consumati un preparat obtinut din jumatate de litru de bors proaspat, doi litri de apa de izvor, zeama de la o lamaie si trei linguri de miere. Toate componentele se pun intr-un vas si se amesteca bine, pana la totala omogenizare, dupa care se trage in sticle care insa nu se vor pastra la rece, ci la temperatura camerei. Se consuma cei aproape trei litri de preparat pe parcursul unei zile. Efectele curei le veti putea constata in scurt timp.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu