skip to main |
skip to sidebar
Este zeama rezultata dupa scurgerea verzei murate. Cu alte cuvinte, este un extract 100% natural din varza, imbogatit cu fermenti si enzime (principii active) provenite de la plantele aromatice (telina, marar, ardei iute, hrean) puse in muraturi. Din pacate, moarea de varza a fost destul de putin studiata de catre stiinta, desi cu siguranta va veni vremea cand si ea va declansa o mica revolutie in lumea medicamentelor naturale. Pana atunci, va prezentam cateva gaselnite ale medicinii populare romanesti, referitoare la utilizarea de sarbatori a acestui remediu, nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sanatos:Apetitul excesiv - se poate regla si cu ajutorul moarei de varza. Se beau inainte de fiecare masa cate 2 pahare de moare (nu mai putin, deoarece in doze mici si medii, moarea de varza este, din contra, un stimulent al apetitului). Constipatia - 3-4 pahare de moare de varza stimuleaza digestia, deblocheaza eliminarea si ajuta la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este si motivul pentru care, in multe sate romanesti, in timpul meselor traditionale de Craciun si de Anul Nou se serveste moare de varza din belsug, inainte de felurile de mancare mai grele, precum si la sfarsitul ospetelor. De asemenea, prin stimularea tranzitului intestinal, este un foarte bun remediu pentru a slabi in mod natural. Ficatul marit - este o problema care apare frecvent, mai ales la bolnavii hepatici cronici, in urma meselor imbelsugate de sarbatori. In medicina populara romaneasca, aceasta problema se trateaza cu jumatate de litru de moare de varza, bauta dimineata pe stomacul gol, si cu un litru de ceai de sunatoare baut pe parcursul zilei. Sensibilitatea la frig - prin continutul sau de vitamine si enzime, precum si datorita faptului ca mareste tensiunea arteriala, moarea de varza stimuleaza circulatia sangelui si, implicit, favorizeaza incalzirea corpului, inclusiv a extremitatilor (maini, picioare). Se consuma zilnic 1-2 pahare de moare de varza.
La fel ca si borsul, preia in buna masura calitatile materiei prime din care a fost obtinut, in cazul de fata merele, fructe foarte bogate in potasiu, mineral esential pentru functionarea normala a unor sisteme importante din organism (cardio-vascular, nervos). Otetul de mere contine practic toate mineralele esentiale si oligoelementele prezente in fructele din care a fost obtinut. El este bogat in potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf, siliciu si fier. Cura cu otet de mere este recomandata mai ales celor care au lipsa de potasiu in organism, prezenta mai ales in cazul regimurilor de slabit hiperproteice, adica bazate in principal pe carne. Or, in timpul sarbatorilor, produsele din carne sunt, din pacate, baza hranei, ceea ce, atat pe moment, cat si pe termen lung, creeaza probleme in lant organismului. Sa vedem, in continuare, cum putem rezolva aceste probleme cu ajutorul otetului de mere.Ingrasarea - pentru a ne incapea hainele si dupa ce trec sarbatorile, putem face in fiecare zi un tratament simplu si cu o eficienta destul de mare: dimineata, cand ne trezim, bem pe stomacul gol un pahar de apa de izvor, in care au fost dizolvate doua lingurite de otet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, dupa fiecare masa, vom bea o jumatate de pahar de apa in care am adaugat o lingurita de otet de mere si doua lingurite de miere. Pofta de mancare prea mare - este reglata cu o cura deloc complicata, dar cu efecte foarte puternice: inainte de fiecare masa, oricat de imbelsugata sau saraca, se inghit doi catei de usturoi, pisati impreuna cu o lingura mare de otet si putina apa. Este un preparat nu foarte rafinat ca aroma, insa cu un efect deosebit. Ar mai fi de retinut ca aceasta cura, destul de dura pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de sapte zile la rand, urmate de sapte zile de pauza. Digestia dificila - luati, inainte si dupa masa, cate un sfert de pahar de apa, in care a fost diluata o lingurita de otet. Otetul stimuleaza salivatia, secretia de sucuri gastrice si mareste peristaltismul tubului digestiv. De asemenea, imbunatateste metabolismul lipidelor, substante care sunt cel mai dificil de digerat si asimilat. Intoxicatia alimentara - apare adesea pe timpul sarbatorilor, din cauza pastrarii indelungate a unor alimente usor alterabile sau din cauza folosirii la prepararea mancarurilor a unor ingrediente necorespunzatoare, perisate. Daca va confruntati cu aceasta problema, incercati sa evacuati rapid toata hrana nedigerata din stomac, inghitind apa calda cu sare si eliminand-o prin voma. Apoi, dupa ce asteptati o ora, puteti face urmatorul tratament: beti in reprize un litru de apa de izvor sau plata, in care ati dizolvat in prealabil patru linguri de otet. Durerile de cap - mai ales cele care apar ca o consecinta a unor probleme hepato-biliare sau a excesului de mancare se trateaza intern cu otet de mere, din care se iau 2 lingurite nediluate in putina apa. Extern se fac frictionari ale tamplelor si ale bazei craniului (deasupra cefei) cu otet de mere. O metoda populara, care uneori da rezultate surprinzator de rapide, este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de otet, deasupra unui vas. Doua aplicatii externe cu otet de mereOboseala de dupa noptile nedormite se "scoate" cu frectii blande cu otet ale umerilor, cefei, toracelui si a zonei fruntii. Acest tratament dureaza 15-30 de minute si va fi urmat obligatoriu de un dus, dupa care va veti simti proaspeti si in forma. Febra musculara de dupa eforturile fizice, cu care corpul nu este obisnuit (cum ar fi o noapte intreaga de dansat sau o drumetie prelungita), se trateaza cu masaje blande si prelungite cu otet a grupelor musculare afectate. Cele mai bune rezultate se obtin daca amestecam patru linguri de otet cu cincizeci de picaturi de ulei volatil de menta si aplicam acest preparat pe zonele afectate.
Se obtine in principal din taratele de grau, adica din coaja boabelor de grau, care este extrem de bogata in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), in calciu si magneziu, precum si in oligoelemente, cum ar fi zincul sau seleniul. Adaugati la aceasta colectie de vitamine si minerale faptul ca borsul dobandeste in urma procesului de fermentatie si o serie de acizi organici si de enzime, si veti obtine un tablou complet al acestui remediu, care este un adevarat elixir pentru intregul organism. In mod traditional, in medicina populara romaneasca, borsul - foarte putine alte natiuni europene il cunosc - era folosit ca remediu de "prim ajutor" pentru o sumedenie de "neplaceri" care apareau la vreme de sarbatoare. Neplaceri la fel de actuale si in vremurile de azi, pe care le puteti combate dupa urmatorul program: Betia - borsul are proprietatea - greu de explicat de medicina moderna - de a trezi din betie. O doza-soc de doi litri de bors, bauta pe parcursul a una-doua ore, reda acuitatea simturilor, ajuta la redobandirea echilibrului, duce la recapatarea in buna masura a capacitatii de a judeca. Mahmureala - este eliminata consumand dimineata un litru de bors si apoi, pe parcursul zilei, band bors in loc de apa. Pentru o mai mare eficienta a tratamentului, se va manca pe parcursul zilei respective ceva mai des, insa in portii mici, iar inainte de fiecare masa, se va consuma obligatoriu bors. Migrena - apare adesea in timpul sarbatorilor, din cauza excesului de hrana si/sau de bautura, din cauza statului prelungit in casa, ori din cauza reactivarii unor probleme biliare etc. Practic, s-a constatat ca durerile de cap insotite de greata sau vertij cedeaza daca bem pe parcursul unei zile un litru de bors. Asociati acestei terapii si cateva frictionari usoare cu otet de mere pe tample si iesiti neaparat cate doua ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor intarzia sa apara. Glicemia crescuta - este un fenomen care apare frecvent de sarbatori, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicatiile specifice diabetului, poate fi combatuta cu doua remedii traditionale: bors si ceapa cruda. Daca aveti probleme cu glicemia, consumati mari cantitati din cele doua alimente pe timpul sarbatorilor. Durerile de ficat si de bila - se bea pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa, cate o cana de bors. In medicina populara romaneasca, pentru o mai mare eficienta, se punea in cana de bors si putin praf de pelin. Pentru a slabi rapid - se face un tratament pe cat de putin complicat, pe atat de eficient: zilnic, vreme de o saptamana, consumati un preparat obtinut din jumatate de litru de bors proaspat, doi litri de apa de izvor, zeama de la o lamaie si trei linguri de miere. Toate componentele se pun intr-un vas si se amesteca bine, pana la totala omogenizare, dupa care se trage in sticle care insa nu se vor pastra la rece, ci la temperatura camerei. Se consuma cei aproape trei litri de preparat pe parcursul unei zile. Efectele curei le veti putea constata in scurt timp.
O alta metoda pentru scaderea tensiunii. Seara, inainte de culcare, se iau 2 boabe de fasole de culoare neagra, se pun in adanciturile de dupa lobul urechilor (cate una la fiecare ureche). Cu degetele se apasa pe lobi 15 minute. Procedura se repeta dimineata, dar si in timpul zilei.
Edeme renale si/sau cardiace, procese inflamatorii, guta, reumatism: o lingura de fasole facuta pulbere (maruntita sau rasnita) se acopera cu 250 ml apa clocotita, se fierbe pe baie de aburi 30 minute, apoi se infuzeaza 10 minute si se strecoara. Se beau cate 2 linguri, de trei ori pe zi, dupa masa.
Insuficienta cardiaca: de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se consuma cate o lingurita de seminte de patrunjel facute pulbere. (Este contraindicat persoanelor cu afectiuni renale!)Colecistita. Semintele verzi de artar (care nu au capatat culoare galbena) contin elemente care imbunatatesc functionarea colecistului, a ficatului, a canalului cistic. Semintele se usuca la umbra sau la intuneric (nici intr-un caz la soare), se rasnesc bine. Pulberea obtinuta se administreaza cu 20 minute inainte de masa, cate 1/2-1 lingura (conform cu greutatea corporala a pacientului). In timp, dispar durerile in zona ficatului, creste pofta de mancare.
Bronsita cronica cu tuse. O lingura seminte de fenicul se infuzeaza 10 minute, in 250 ml apa clocotita. Se bea de doua ori pe zi cate 1/2 de pahar, inainte de masa.
Bronsita cu dispnee. Jumatate de pahar de ovaz, amestecat cu 2 litri de lapte, se fierbe inabusit, la cuptor, timp de doua ore. Se bea cate un pahar inainte de culcare, in decurs de 14 zile.
Insomnie. Inainte de culcare, se mesteca bine in gura o lingurita de seminte de mac.
Lipsa de iod. Se mesteca bine 8 seminte de mar, care contin doza zilnica de iod.
Dureri de dinti. Se mesteca o lingurita de seminte de mustar, pe partea unde se afla dintele bolnav.
Arsuri la stomac cu regurgitare (ragaiala). Zilnic, se mesteca dimineata, 3 boabe de mazare uscata, inmuiate 8-10 ore in putina apa.
Cistita. Se mesteca si se inghite o lingura de mac, o data pe zi.
Potenta si prostata. Se amesteca 3 linguri seminte de pepene galben, 3 linguri seminte de dovleac si 5 linguri miere de albine. Se folosesc semintele crude, pisate sau maruntite in rasnita de cafea. Se consuma cate o lingura de amestec pe zi.
Hemoragii uterine. O lingura de seminte de pepene verde se piseaza, adaugand pe rand, 3 linguri de lapte. Se consuma de 5-6 ori, la fiecare ora.
Curatarea organismului, reglarea tensiunii. Se spala seara 2 linguri de orez si se lasa pana dimineata in 750 ml apa. A doua zi, se aduce lichidul pana la punctul de fierbere si se lasa 7 minute pe foc. Apa se arunca, iar orezul se mananca fara sare, dimineata pe stomacul gol, dupa care 3 ore nu se mai mananca nimic. Cura dureaza 21 de zile, in care se renunta la fumat, alcool, alimente sarate si foarte condimentate (cu ardei iute, piper negru). Se imbunatateste functionarea ficatului si a rinichilor, de asemenea si a articulatiilor. Se recomanda ca o asemenea curatare sa se faca de doua ori pe an.
Pete pigmentare. In tratamentele populare se folosesc semintele de la mai multe plante:
a) Seminte de patrunjel: 100 g seminte se macereaza in 500 ml tuica, timp de 14 saptamani. Se tamponeaza locurile cu pete cu maceratul obtinut. In acelasi timp, se consuma in stare proaspata, frunze si radacini de patrunjel.
b) Faina de soia se amesteca cu lapte, astfel incat sa rezulte o masa de consistenta mustarului. Se aplica pe fata 30 minute si se spala cu apa calda.
c) Peste 1/2 pahar de migdale se toarna 200 ml apa clocotita, se acopera si se lasa 7-10 minute. Se strecoara si se dau samburii prin masina de tocat, apoi se amesteca terciul obtinut cu zeama stoarsa dintr-o jumatate de lamaie. Se aplica o masca si se tine pe fata 30 minute, apoi se spala cu apa de migdale.
Cancer, pietre la rinichi, afectiunile ficatului. Se aleg stafide mai mari si se introduce in fiecare cate o boaba de piper negru. In prima zi se mesteca bine si se inghite o stafida, a 2-a zi se mananca doua stafide si tot asa, pana se ajunge la 10 stafide umplute cu piper. Se repeta procedura, dar de data asta in descrestere, pana se ajunge la o stafida.
Vindecarea ranilor, escarelor si a ulcerului varicos. Se prepara un unguent dintr-o lingura de pulbere de seminte de ridiche neagra si 3 linguri de unt proaspat. Locul afectat se unge de 2-3 ori pe zi si se acopera cu un pansament steril.
In caz de eczeme, micoze, echimoze semintele de ridiche rasnite se amesteca cu putina apa clocotita, ca sa obtineti o pasta. Se intinde pe o bucata de bumbac, se acopera cu un strat de tifon si se aplica pe locul bolnav, pentru 20-30 minute. Procedeul se repeta de 2-3 ori pe zi.
Litiaza renala. Se prepara pulbere din seminte de morcov, care se consuma cate 1g, de trei ori pe zi. Sau se infuzeaza si se tin in termos, 3 linguri de seminte de morcov, in 600 ml apa clocotita, timp de 8 ore. Se strecoara si se bea lichidul fierbinte, cate 200 ml de trei ori pe zi.
Durerile in gat provocate de raceala se amelioreaza cu 1/4 de pahar de seminte de rodii fierte in 250 ml apa. Se bea lichidul fierbinte.
Conjunctivita: o lingurita seminte de in se infuzeaza 15 minute in 50 ml apa clocotita. Apoi se piseaza pana ce apare un mucilagiu (lichid cleios). Se strecoara si se foloseste pentru spalarea ochilor, de 2-3 ori pe zi.
Urcior. Se incalzesc pe o tigaie uscata seminte de in, se leaga intr-o batistuta si se aplica pe locul bolnav pentru 5-7 minute. Se repeta de 5-6 ori.
Bronsita cronica. Un expectorant bun se obtine din 1/2 lingurita de seminte de in rasnite, care se agita 15 minute, in 150 ml apa. Se strecoara si se bea cate 2 linguri de 3-4 ori pe zi.
Gust amar in gura. Se prepara pulbere din seminte de in. O lingura de pulbere se pune in 200 ml apa clocotita, si se amesteca bine. Se bea cate un pahar dimineata si seara, inainte de masa, timp de 2-3 saptamani.
Hipertensiune, dureri de cap provocate de ateroscleroza, insuficienta coronariana cronica: 2 linguri de seminte de marar pisate se oparesc cu 500 ml apa clocotita si se infuzeaza intr-un termos timp de o ora. Se strecoara si se bea cate 100 ml lichid cu 30 minute inainte de masa, de 3-4 ori pe zi.
Artroza si imbunatatirea digestiei: o lingura seminte de marar pisate se infuzeaza in 250 ml apa clocotita timp de doua ore. Se bea cu cate 15-20 minute inainte de masa.
Insomnie: 5 linguri de seminte de marar rasnite sau pisate se amesteca cu 500 ml vin rosu tare (grad ridicat de alcool), se pun pe foc mic 7-10 minute, se infuzeaza o ora si se strecoara. Se beau cate 1-2 linguri, cu 30 minute inainte de culcare.
Insomnie, nervozitate. O lingura de seminte de marar se infuzeaza in 300 ml apa clocotita timp de 30 minute, apoi se adauga peste apa pusa intr-un lighean. Se fac bai de picioare, cate 30 minute, de doua ori pe saptamana.
Glaucom: peste o lingurita seminte de marar rasnite, se toarna 250 ml apa clocotita, se pune pe foc intr-un vas si se aduce pana la punctul de fierbere. Se ia de pe foc si se tine la infuzat o ora. Se consuma cate 50 ml, de patru ori pe zi, inainte de masa, timp de 21 de zile. Dupa o pauza de 10 zile, tratamentul se repeta.
Bronsita, raceala, hipertensiune. Zilnic se consuma cate o lingurita de seminte de marar (pisate sau rasnite) amestecate in ceai sau apa calda. Le puteti amesteca si cu cartofi fierti sau le puteti presara pe o felie de paine.
Incontinenta urinara (la orice varsta). O lingura de seminte de marar se infuzeaza 2-3 ore in 250 ml apa clocotita. Lichidul se pune in termos sau intr-o sticla invelita intr-o plapuma. Se bea toata cantitatea, o data pe zi. Durata tratamentului depinde de gravitatea si vechimea afectiunii.
Cu ajutorul susanului, Ali-Baba deschidea in poveste usile dupa care se aflau comorile ("sezam" este denumirea susanului in limba araba). Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E.
Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa.
Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan rasnite si apa. Se schimba pansamentele de 2-3 ori pe zi, pana la vindecarea arsurilor.
Daca doriti sa va imbogatiti organismul cu vitamine si minerale, va recomand sa preparati un inlocuitor de sare. Se amesteca 5 linguri seminte de susan, cu 3 linguri seminte de in si 2 linguri de alge marine rasnite. Daca nu aveti alge marine, le puteti inlocui cu o lingura de sare de mare, prajita in prealabil intr-o tigaie uscata. Amestecul se pastreaza intr-un borcan inchis bine.