Anasonul este dulce, are frunze aromatice rotunjite la bază și mai înguste pe tulpină, cu inflorescenţă, urmată de fructe aromatice. Florile și frunzele sunt folosite în salate de fructe, iar tulpina și rădăcinile în supe dulci. La gătit sau infuzate ca și ceai seminţele ajută la digestie, înăbușă greaţa, balonarea și ușurează colicile. Anasonul este utilizat în amestecuri pentru tuse, ca expectorant și calmează spasmele de tuse iritantă și problemele bronșice. De asemenea stimulează producerea de estrogen și este utilizat pentru a îmbunătăţi laptele matern, pentru a ușura nașterea și pentru a stimula libidoul.
Cantităţi mici de ulei volatil produs din seminţe se adaugă la pasta de dinţi, la parfumuri sau la apa de gură și sunt folosite pentru a masca medicamentele amare, însă, în cantităţi foarte mari, anasonul este foarte toxic. Seminţele sunt carminative (elimină gazul din tractul intestinal). Utilizat în ceai sau în pastile calmează tusea.Pentru ceai, puneţi o linguriţă de seminţe într-o cană de apă fiartă și lăsaţi timp de 10 minute. Beţi până la o cană și jumătate de ceai pe zi. Seminţele pot fi utilizate și la tinctură: utilizaţi aproximativ 60 de grame de seminţe la jumătate de litru de rachiu și adăugaţi și puţină coajă de lămâie rasă. Acest amestec se pune într-o sticlă închisă ermetic și se lasă să stea timp de 20 de zile, după care se strecoară și se pune în sticluţe închise la culoare. Doza este de o linguriţă pe zi.
Seminţele mai sunt folosite pentru a face un lichior, care este amestecat cu apă fierbinte și este un bun remediu pentru bronșită și pentru astm. Ceaiul de seminţe de anason este îndulcit cu miere și administrat copiilor cu răceli pulmonare. Epilepsia, colicile și tusea fumătorilor sunt tratate cu ansaon. Pentru colici, se fierbe la foc mic o linguriţă de seminţe de anason în 250 g apă timp de 10 minute și se sevește fierbinte. Uleiul de anason este un insecticid natural.
Părţi folosite: seminţele și uleiurile esenţiale
Utilizări magice: seminţele de anason sunt folosite pentru protecţie. În tipul romanilor, erau copate într-un tort ce era servit la sfârșitul nunţii. Purifică, protejează, momesc spiritele pentru a primi ajutor în vrăji, este folosit în ritualul de divinaţie, de sensibilizare psihică, pentru tinereţe. Se pune în pernă sau sub pernă pentru a ne feri de coșmaruri.
Aromoterapie: pentru dureri musculare și dureri generale, reumatism, bronșite, răceală și tuse, colici, crampe, flatulenţă, indigestie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu