IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

duminică, 5 februarie 2017

26. Feniculul(Foeniculum vulgare)


Această plantă bienală sau perenă are frunzele ca nişte pene crestate, înfloreşte în mijlocul verii, seminţele sunt curbate cu nervuri, o rădăcină groasă - toate cu o aromă proaspătă de anason. Seminţele de fenicul sunt mestecate pentru a înlătura foamea şi pentru a uşura digestia.
Se prepară ceai din seminţe pentru constipaţie, pentru a spori laptele matern şi pentru a regla menstruaţia. Extractul de rădăcină este detoxifiant şi diuretic. Studiile de cercetare indică faptul că feniculul ajută la refacerea ficatului afectat de consumul de alcool.
Seminţele şi frunzele aburite ajută la curăţarea profundă a pielii, iar uleiul esenţial de fenicul este utilizat în masajul muscular de tonifiere. Uleiul de fenicul nu trebuie să fie utilizat de către epileptici sau de copiii mici.
Pentru a ajuta la indigestie şi gaze, se toarnă apa clocotită peste seminţele de fenicul zdrobite (o linguriţă de seminţe la o cană de apă). Seminţele se fierb la foc mic pentru siropuri de tuse, pentru respiraţie greoaie şi pentru dispnee. Seminţele de fenicul sub formă de praf resping puricii animăluţelor de casă.

Puneţi puţin fenicul în interiorul unui peşte atunci când îl gătiţi pentru a-l face mai digerabil. Seminţele şi rădăcina de fenicul ajută la curăţarea ficatului, a splinei, vezicii biliare şi a sângelui. Frunzele şi seminţele, fierte cu orz, ajută la creşterea cantităţii de lapte matern.
Ceaiul şi supa făcute din fenicul se spune că ajută în dietele de slăbit. Feniculul este mâncat în salate, supe, iar seminţele sunt adăugate la pâine.
Uleiul de fenicul amestecat cu miere de albine poate fi consumat pentru tuse, iar ceaiul de fenicul poate fi folosit pentru gargară. Uleiul este consumat cu miere de albine şi pentru a înlătura gazele, iar extern este aplicat pe umflăturile reumatice.

Seminţele de fenicul se fierb pentru a obţine un ceai cu care se fac spălături pentru ochi: se adaugă o linguriţă jumătate de seminţe la o cană de apă, se foloseşte de 3 ori pe zi - strecuraţi bine înainte de a folosi.

Părţi folosite: frunze, rădăcina, seminţe.
Utilizări magice: se agaţă la uşă pentru a respinge spiritele rele. Se poartă o bucăţică de fenel într-un săculeţ pentru a-i influeţa pe ceilalţi să aibă încredere în cuvintele tale. Se utilizează pentru protecţie, vindecare, sănătate şi purificcare.
Aromaterapie: uleiul de fenicul se utilizează pentru vânătăi, ten gras, celulită, obezitate, edeme, reumatism, astm, bronşită, anorexie, colici, constipaţie, dispepsie, flatulenţă, sughiţ, probleme de menopauză, greaţă, lapte matern insuficient la mamele care alăptează. Efect revitalizant, restaurativ, de stimulare, echilibrare, purificare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu