IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

miercuri, 8 februarie 2017

42.Isopul(Hysopus officinalis)


Este un arbust semiperen, cu frunze aromatice, şi flori albastre ca două buze, târzii de vară. Frunzele se adaugă la lichioruri, se adaugă puţin pentru a îndulci şi ajută la digestia cărnurilor grase. Demult erau folosite pentru purificarea templelor şi curăţarea leproşilor - frunzele conţin un ulei antiseptic, antiviral. Un mucegai care produce penicilină creşte pe frunze. Infuzia se consumă ca expectorant sedativ pentru gripă, bronşită şi flegmă. Cataplasma de frunze tratează vânătăile şi rănile. Uleiul esenţial de isop, antiseptic, antiviral dar periculos este folosit în parfumuri, pentru a trata rănile, vânătăile şi pentru a vindeca cicatricile. Isopul este cultivat pentru a distrage fluturii care mănâncă varza şi viţa de vie - astfel crescând randamentul.
Atenţie! Ar trebui evitat de femeile însărcinate, de către cei cu hipertensiune arterială şi epilepsie. Planta este folosită (adesea în combinaţie cu salvia care are proprietăţi similare, sau cu unguraşul) pentru infecţii ale tractului respirator. Gripa, durerile de gât, astmul, bronşita cronică, gazele şi balonarea sunt tratate cu această plantă. Vârfurile verzi ale plantei pot fi adăugate la supe - de pe urma cărora pot beneficia astmaticii. Băile cu isop sunt utile pentru reumatism.
Părţi folosite: partea aeriană a plantei
Utilizări magice: isopul a fost una dintre plantele sfinte ale grecilor antici, folosite pentru a curăţa spaţiile sacre. Este planta cea mai des folosită pe scară largă în magie. Isopul poate fi ars ca tămâia, purtat, folosit în decoraţiuni. Se utilizează un buchet de isop ca "mătură" pentru a pregăti spaţiul sacru pentru ceremonial. Este adăugat în băi în săculeţe sau direct în apă, este infuzat şi stropit pe oameni şi pe obiecte pentru a le curăţa. De asemenea florile sunt atârnate în case pentru a înlătura negativismul şi pentru a o curăţa.
Aromoterapie: uleiul de isop este folosit pentru vânătăi, dermatită, eczeme, inflamaţii, răni, hiper şi hipotensiune, reumatism, astm, bronşită, guturai, tuse, gripă, dureri de gât, amigdalită, tuse convulsivă, colici, indigestie, amenoree, leucoree, anxietate, oboseală, tensiune nervoasă, condiţii legate de stres.
Calităţi cheie: tonic, cefalic, calmant, purificator, afrodisiac, stimulent mental, efect de încălzire, de echilibrare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu