frunze parfumate şi flori mici galbene. Fructele au în interior sămânţa - nucşoara - şi coaja de acoperire de culoare roşiatică. Atât seminţele cât şi această coajă sunt condimente culinare folosite în mâncărurile dulci şi savuroase într-o varietate largă de bucătării.
Nucşoara creşte efectul ameţitor şi soporific al băuturilor alcoolice şi este recunoscută a fi afrodisiac. Este prescrisă pentru balonare şi greaţă. Uleiul esenţial de nucşoară este adăugat în parfumuri, săpunuri, uleiuri de păr, tutun şi fumigene. Seminţele produc un ulei - untul de nucşoară - folosit în cremele pentru piele.
Atenţie! Dozele mari de nucşoară sunt toxice datorită prezenţei unui compus halucinogen - eter fenolic C11H12O3.
Părţi folosite: semiţele şi coaja
Uilizări magice: se arde pentru mirosul care sporeşte puterile psihice sau pentru muncă creativă. Se poartă cu sine pentru îmbunătăţirea intelectului.
Aromoterapie: uleiul esenţial de nucşoară se utilizează pentru indigestie, slăbiciune generală, infecţii bacteriene, gută, reumatism, artrită, ca ajutor în circulaţia sângelui.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu