IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

duminică, 12 februarie 2017

79.Spilcuţa(Tanacetum perthenum)


Cunoscută şi sub numele de iarba fetei, are frunze cu un gust înţepător, divizate, gălbui spre verde, iar florile albe - margarete - apar vara. Frunzele dau o aromă puţin amară hranei şi de obicei se folosesc în aperitivele digestive. Consumul frunzelor de spilcuţă relaxează vasele sanguine, reduc inflamaţiile şi sunt uşor sedative.
Ca şi plantă este foarte importantă datorită succesului său de a reduce migrenele. mestecate zilnic, au un afect în timp, de a reduce durerile de cap şi de a inhiba secreţia unui compus implicat în apariţia migrenelor şi a artritei.
Florile infuzzate se aplică extern pentru a calma durerile de cap şi umflăturile artritice. Ceaiul se consumă intern pentru tinitus (ţiuitul urechii sau alte sunete percepute fără existenţa unui stimul exterior) şi în cazul menstruaţiilor neregulate.
De asemenea ceaiul de spilcuţă poate fi utilizat ca baie pentru picioarele umflate. Aplicată extern, sub formă de tinctură, planta este folosită în tratamentul vânătăilor. Bobocii de flori uscaţi se spune că au aceleaşi proprietăţi ca şi piretru, fiind folosiţi ca insecticid.
Atenţie: frunzele proaspete pot irita gura. Spilcuţa nu ar trebui utilizată în timpul sarcinii, datorită acţiunii stimulatoare pe uter.
Părţi folosite: frunze, flori, ulei esenţial
Utilizări magice: călătorii o poartă cu ei pentru a preveni boala sau accidentele în timpul călătoriilor. Indicat pentru protecţie, purificare, apărare.
Un ulei esenţial de spilcuţă este folosit în parfumerie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu