IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

miercuri, 3 mai 2017

Va doare sufletul?



Va doare sufletul? . Vindecati-l cu flori! . Nu e vorba de flori uscate, oparite si transformate in ceai, . ci de florile vii ale verii, al caror parfum narcotizeaza universul. . Leac gratuit pentru bucurie.

Despre sufletul florilor se vorbeste doar in povesti si in credintele populare, desi el exista cu adevarat. In satele noastre de munte, ferite din drumul civilizatiei, taranii mai cred si astazi ca plantele sunt fapturi in care Dumnezeu a pus picaturi de eternitate, la fel ca si-n om. Asa se si explica de ce, atunci cand aduna flori si ierburi de leac, culegatorii cer iertare ca le curma viata. Un gest de mare emotie si tandrete, care arata ca inaintasii nostri, mai putin scoliti decat noi, erau cu mult mai aproape de marile taine ale existentei, care azi s-au pierdut. Sufletul florilor e una din ele. 

Un mister pe care inceputul de vara ne indeamna sa-l cercetam, sa-l intelegem si - mai presus decat toate - sa-l folosim. Nu e prea greu! Totul este sa va apropiati de natura, de exploziile florale, care in iunie se afla la apogeu. Duceti-va la o margine de padure, strajuita de salcami si de soci infloriti, inspirati adanc parfumul primelor flori de tei, lasati-va narcotizati de mireasma tufelor albe de iasomie. Imbatati de atatea parfumuri, veti crede ca ati gasit drumul spre paradis, dar "minunea" e ceva mai departe. O veti afla in clipa cand veti incerca sa deosebiti fiecare mireasma in parte - cea dulce de cea amaruie, cea blanda de cea salbatica -, cand veti intelege ca parfumul unei flori deschise spre soare exprima o stare de bucurie, de implinire, de preaplin... sufletesc. Mireasma florilor exprima emotie. Poate parea absurd, dar cercetarile ultime din domeniul biologiei au stabilit sa fiecare mireasma de floare codifica pentru creierul nostru un sentiment: teiul transmite mesajul unei iubiri implinite, iasomia - speranta, salcamul - liniste si impacare etc.

Asa putem sa ne explicam de ce in prima luna de vara ne simtim totdeauna mai veseli, mai senini, mai usori. In trecut, vindecatoarele populare cunosteau foarte bine aceste lucruri, stiau ca florile de leac trebuie culese inainte de Sanziene, in perioada lor de maxima vitalitate si energie, de preaplin tamaduitor. Flori de leac pentru trup, dar mai ales pentru suflet, cea mai grea vindecabila parte a intregului omenesc. Astazi, ceea ce babele doftoroaie obtineau cu flori si descantece a fost dovedit in laborator. Leacurile "vrajitoresti" se bazau pe niste mecanisme neuro-endocrine precise, pe feromonii din plante (substante cu rol de transmitere de informatii), pe receptorii olfactivi care au legatura cu anumite zone din creier, ce recepteaza informatia fara a o filtra la nivel constient, dar care activeaza subconstientul, zona miraculoasa din care vin raul si binele. Dar sa facem un pas inainte, pentru a afla cum sufletul florilor poate vindeca sufletul omenesc. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu