IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

joi, 8 iunie 2017

Constipatia



Este o suferinta frecventa, greu de vindecat cand devine cronica. Nenumaratele laxative de la farmacii fac uneori mai mult rau decat bine, ducand la obisnuinta si la lenevirea intestinului.
Medicina populara avea numeroase metode naturale pentru a o trata. Desigur, o dieta nepotrivita este cauza principala a constipatiei cronice. Excesul de carne si fainoase provoaca constipatia, in timp ce vegetalele si fructele produc un peristaltism normal. Dar nimeni nu trebuie sa se astepte la miracole rapide, constipatia cronica este o boala rebela, mai ales daca a fost agravata prin folosirea indelungata a laxativelor farmaceutice.

Reguli generale

Vindecatorii insistau asupra eliminarii tuturor bauturilor calde, precum si a celor care contineau tanin: ceai, cafea, din prima categorie; vin rosu, cacao, din cea de-a doua.
Erau interzise fainoasele (painea alba, cartofi, orez, produse de franzelarie). Vara, se recomandau legume proaspete, rosii, salata, varza etc., mancate reci, alimentele calde provocand constipatia. Painea trebuie sa fie de secara sau integrala, iar mierea sa inlocuiasca zaharul.
O viata sedentara provoaca constipatia. Daca din lipsa de timp nu putem face miscare, trebuie facute urmatoarele exercitii:

Stand culcat, ridicati trunchiul in pozitia asezat, fara ajutorul bratelor. Se face de 20-30 de ori dimineata, la desteptare.

In picioare, cu mainile pe solduri, va lasati pe vine. Repetati miscarea de 20-30 de ori, dimineata.

Culcat pe pat, masati abdomenul cu un prosop infasurat pe brat, de 10 ori partea dreapta de jos in sus. De 10 ori partea stanga, de sus in jos. Exercitiile ar trebui sa devina o practica permanenta, chiar dupa obtinerea unor rezultate bune.
Laxative: singurul laxativ recomandat de medicina populara siberiana era o infuzie de frunze de alexandrina (Folia Alexandrina Sennae), care provoaca scaunul fara sa creeze obisnuinta. Modul de preparare: se pune o lingura de frunze uscate intr-un pahar cu apa rece si se bea dupa 12 ore, dimineata. Laxativul poate fi utilizat de doua ori pe saptamana, de trei ori in cazuri rebele.
O cura de sezon: indicata pentru cazurile cronice.
Un manunchi mic de patlagina (Plantego lencolata), bine spalata, dar nu frecata, se fierbe cu doua pahare de apa, timp de 10 minute. Se raceste si se strecoara. Tot acest lichid se bea rece in cursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 30 de zile (in Rusia se facea in luna mai) si se spunea ca eficacitatea lui dureaza 11 luni, dupa care poate fi repetat.
Se fierbe o lingura de samanta de in sfaramata (sau orez, sau ovaz) in patru pahare cu apa, si se strecoara. Se adauga o lingura de sare si doua linguri de ulei vegetal (de in sau masline). Aceasta compozitie era introdusa in intestin, cat de fierbinte se putea suporta.
Unii practicieni recomandau urmatoarea metoda de curatire:

in prima zi, se folosea o cantitate de apa cum s-a descris mai sus;

a doua zi, aceeasi compozitie, in cantitate dubla, se instila foarte incet. Urma o zi de pauza;

a patra zi, se introducea de patru ori cantitatea de lichid, procedand extrem de incet, si apa trebuia sa fie retinuta cat mai mult. Pe timpul acestui tratament, pacientul trebuia sa consume numai lichide. Se spunea ca aceasta cura, repetata lunar de sase ori, dadea rezultate chiar in cazul constipatiilor cronice. 
Tratamentul cu ulei vegetal: o jumatate de pahar de ulei vegetal (de masline) trebuie introdus in rect cat mai adanc, cu ajutorul unei canule. Repetat de mai multe ori seara, acest tratament ducea la regularizarea ritmului intestinal.
Suplimente ale dietei:

Se toaca marunt varza cruda, se presara cu sare. Dupa 30 de minute, se stoarce sucul. Se bea 1/2 pahar din acest suc, inainte de fiecare masa.

Decoct de ovaz: se fierbe o lingura de ovaz intr-un pahar cu apa, timp de 10 minute. Se raceste, se ia un pahar la fiecare masa.

Decoct de visine (cirese) sau mure uscate, preparat si luat ca mai sus.

Saramura de la castraveti murati (30 de zile dupa ce au fost pusi la murat), se bea un pahar pe zi, dimineata, inainte de micul dejun.

O veche metoda bielorusa: se taie subtire castravetii cruzi, decojiti, se pun intr-o farfurie adanca. Se dilueaza putina miere cu suc de hrean sau de lamaie, se toarna deasupra si se mananca de trei ori pe zi, la toate mesele.

Tinctura de ceapa: se umplu 2/3 dintr-o sticla cu ceapa taiata marunt, apoi se completeaza sticla cu vodca sau alcool diluat. Se tine 10 zile la cald, se strecoara si se iau cate 10 picaturi in apa rece, de doua ori pe zi, inainte de masa.
- Decoct de boabe de maces. Se fierbe o lingura de boabe de maces cu un pahar de apa, timp de 20 de minute. Se lasa 10 ore, se bea strecurata, seara, inainte de culcare.
Prune. Sunt foarte mult folosite ca laxativ natural. Prunele uscate sunt tinute peste noapte intr-un amestec de suc de lamaie, miere si apa fiarta si putin sarata. Se bea un pahar de lichid, cu o ora inaintea micului dejun. La micul dejun se mananca si prunele inmuiate, de preferinta cu lapte acru sau iaurt.
Nota: Pentru fiecare caz de constipatie in parte, trebuie consultat un practician cu experienta. Organismele omenesti difera, si un regim bun pentru un pacient poate fi daunator altuia. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu