IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

duminică, 12 februarie 2017

69.Păducelul(Cratageus spp)


Cunoscut şi sub numele de Copacul Înflorit, gherghinar sau ghimpele alb. Acest arbust cu frunze căzătoare, ca nişte lobi zimţaţi, are ciorchini denşi de flori albe la sfârşitul primăverii şi fructele-i sunt roşii. Florile sunt formate din 5 petale, număr sacru.
În timpul primului război mondial, frunzele tinere de păducel erau înlocuitori pentru ceai şi tutun, iar seminţele erau măcinate în loc de cafea.
Fructele de păducel sunt un puternic tonic cardiac, utile pentru aproape orice tip de bolală a inimii. Cei cu probleme ale colesterolului şi cu boli valvulare au de beneficiat în urma consumului de păducel. Fructele ajută la digestie şi sunt folosite pentru pofta de mâncare. Consumul pe o perioadă mai lungă de timp ajută la scăderea tensiunii arteriale. Seminţele roşii de păducel sunt un bun remediu pentru nervi şi insomnie. Fructele sunt fierte la foc mic sau se fac tinctură. Fierbeţi la foc mic 2 linguriţe de fructe de păducel la o cană de apă, timp de 20 de minute. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi. În cazul tincturii de păducel, se iau câte 10-20 de picături de 4 ori pe zi.
Din flori se face ceai pentru inimă - la o cană de apă fiartă se adaugă 2 linguriţe de flori şi se lasă 20 de minute să se infuzeze - doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.
Părţi folosite: florile şi fructele
Utilizări magice: păducelul este floarea clasică folosită la decorarea armindenului (nume popular al zilei de 1 mai - considerată ca început al primăverii). O plantă a fertilităţii, îşi găseşte locul pe la nunţi sau la sărbătoarea primăverii de 1 mai, precum şi în ritualurile făcute pentru plantaţii.
Baghetele făcute din păducel au o mare putere. Florile sunt un simbol al erotismului. Se utilizează păducelul pentru fertilitate, protectie, apărare şi castitate. Păducelul este un copac sacru pentru zâne şi face parte din triada copacilor zânelor : stejarul, frasinul şi păducelul, şi atunci când aceştia cresc împreună, se spune că se pot vedea zânele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu