IMPORTANT

Medicnaturist.blogspot.ro nu își propune sa diagnosticheze sau sa trateze nimic, articolele publicate având caracter informațional. Pentru orice problema de sănătate va rugam consultații un medic specialist.

ATENTIE!

Conținutul articolelor este doar cu caracter informativ și nu poate înlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.

duminică, 12 februarie 2017

92.Toporaşul(Viola odorata)


Mai este numit şi violeta sau feţele mici. Această plantă perenă are frunze dantelate în formă de inimă şi flori violete sau albe, cu un parfum dulce. Florile cristalizate aromatizează dulciurile şi lichiorurile şi sunt puse în salate cu tot cu frunze. Rădăcina de toporaş tratează bronşitele, iar frunzele sunt un remediu pentru cancerul de sâni şi cancerul de plămâni. Siropul de flori este antiseptic şi un laxativ uşor, şi cu tot cu frunze tratează tusea, durerile de cap şi insomnia. Grecii antici purtau toporaşi pentru a-şi calma temperamentul şi pentru a induce somnul.
Planta întreagă este folosită în stare proaspătă sau uscată. Frunzele pot fi mâncate ca un tip de spanac sălbatic, iar florile pot fi puse în salate şi deserturi. Cu un conţinut ridicat de fier, frunzele proaspete sunt folosite intern cât şi extern pentru cancer, în special pentru cancerul de colon, gât şi limbă. În acest scop frunzele proaspete sunt infuzate zilnic şi consumate ca şi ceai - se foloseşte o linguriţă de plantă la jumătate de cană de apă, se lasă să se infuzeze şi se consumă în doze de un sfert de cană de 4 ori pe zi. Ceaiul poate fi aplicat extern ca o cataplasmă. Florile sunt un bun laxativ, în timp ce rădăcinile şi tulpinile sunt un bun vomitiv şi purgativ. Frunzele proaspete de toporaşi sunt folosite în unguente şi cataplasme pentru răni.
Părţi folosite: toată planta.
Utilizări magice: se spune despre coroniţele de toporaşi că vindecă durerile de cap, induc o stare de somn şi calmează furiile. Toporaşii sunt adăugaţi alături de lavandă, flori de măr, coada şoricelului şi trandafiri în amestecurile pentru dragoste. Frunzele de toporaşi sunt o protecţie împotriva negativismului. Se uilizează pentru protecţie, noroc, pofte trupeşti, pace, vindecare. Amestecate cu lavandă, florile sunt un puternic stimulent şi trezesc dorinţele sexuale. Nuanţele de toporaşi şi de saschiu (Vinca minor) sunt folosite pentru a decora mormintele şi cadavrele copiilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu